úterý 18. června 2013

Open-air Foto Festival Český Krumlov / 2

Open-air FOTO festival Český Krumlov 2013 (díl 2.)




Po opuštění areálu zámku stačí přejít středověkou uličku a vcházím na nádvoří kláštera, který sice stále prochází rekonstrukcí, ale i tak nabízí unikátní atmosféru. Zde najdu bodypaintera s jeho nářadím i živými malířskými plátny. Přicházím právě včas, dvě modelky jsou již hotovy a na třetí začíná pracovat. Ten muž zná svou práci, své umění. Jeho tvorba je velmi nápaditá, což můžete posoudit sami z fotografií. Další foto jsou ke shlédnutí na mém profilu. Dvě z modelek účinkovaly také při večerním představení a volném fotografování v podzemí.










Postproces a literatura. Další prostor v areálu zámku měla firma Zoner, což je fotografům dobře známá značka. Nejen zásluhou svého dost slušného SW, ale i svou publikační a vydavatelskou činností. Také zde prezentují co jejich SW umí, praktické ukázky od vývojářů a zástupců společnosti. Na chodbě před přednáškovým sálem si můžete zakoupit publikace o fotografování, manuály k SW od Adobe i Zoneru s festivalovou slevou.

citylounge_in_cesky_krumlov
Procházím středem města a mířím k dalšímu mostu přes Vltavu. Hned za mostem na břehu řeky se nachází jedna z nejzajímavějších zastávek - Genius loci umělecké fotografie. Přednáškové prostory i s možností volného focení se nachází uvnitř nočního klubu City Lounge s barem a salonkem. Součástí tohoto stanoviště je i umělá pláž za klubem přímo u řeky. Samotné focení s imitací pláže mě moc nenadchlo; jestli to bylo jen přetlakem fotografů a neochotou se navzájem domluvit, nebo mým pocitem s příliš okaté umělosti prostředí,těžko rozhodnout. Byl zde také vůz Ferrari, snad měl být doplňkem k focení spolu  s modelkami. Úmysl to byl asi hezký, modelku jsem však u něj ani neviděl.

Program uvnitř City Lounge je mnohem zajímavější a obsažnější. Tématem je Glamour foto a naším průvodcem tímto tématem je Filip Matějovský. On sám o sobě říká, že fotí většinou pro bulvár typu Blesk a myslím, že se nemá zač stydět. Ani to nijak nesnižuje jeho znalosti a dovednosti, už jen proto že své snímky úspěšně prodává. Tématy přednášky je kompozice snímku, výběr prostředí a také osvětlení i možnosti jak tímto vším celý snímek vylepšit nebo zkazit. Dost obsáhlá diskuse se vede i o přístroji a sklech, jakými fotit. Výsledkem nakonec je, že fullframe dává nejvíce možností i nejlepší výsledky. Sice i s APS-C se dají dělat velmi dobré snímky, ale prostě má svá omezení. 



Poslední zastávkou na jižním konci města je Atelier Aktu v budově uměleckoprůmyslové školy. Přednáška Artura Masnyho i focení probíhá v ateliéru v nejvyšším poschodí budovy. Ateliér je celodenně báječně nasvícený přirozeným světlem a tak i zde se dozvíme zase nového. Žádné umělé osvětlení totiž není.

Závěrem mohu říct, že z celé akce mám velmi dobrý dojem. A to i přesto, že některé organizační záležitosti nebyly dotažené do konce a občas i mezi samotnými organizátory docházelo k "informačnímu šumu." Mohu  doporučit a jsem rozhodnut příští rok opět tuto akci navštívit.



Galerie na G+ - podívejte se

Žádné komentáře:

Okomentovat